Jumaat, 1 April 2011

Permohonan Kemasukan Ke Politeknik Sesi Julai 2011Permohonan kemasukan Politeknik KPT Sesi Julai 2011 dibuka mulai hari Isnin, 10 Januari 2011 untuk pemohon daripada kategori lulusan SPM dan setaraf , manakala bagi Lulusan Sijil Politeknik KPT, Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT, Lulusan Diploma Politeknik KPT dan lulusan Kolej Matrikulasi KPM , permohonan mulai dibuka pada 4 Mac 2011 yang lalu.
Iklan permohonan kemasukan ke program pengajian Politeknik KPT Sesi Disember 2010 disiarkan seperti butiran berikut;                       
Tarikh Siaran Iklan

7 Mac 2011 (Isnin)
Berita Minggu
Borneo Post
Tamil Nesan
Sin Chew Jit Poh

13 Mac 2011 (Ahad)
Metro Ahad 
Daily Express
The Star 

20 Mac 2011 (Ahad)
Mingguan Malaysia                                                                                                  

Bagi pemohon lulusan SPM, anda perlu memohon Permohonan Kemasukan Politeknik Sesi Julai 2011 melalui kaedah dalam talian (ON-LINE) dengan melayari laman web :


Manakala, bagi lepasan Lulusan Sijil Politeknik KPT, Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT, Lulusan Diploma Politeknik KPT dan lulusan Kolej Matrikulasi KPM, permohonan kemasukan hendaklah dibuat di laman web:


1. Untuk mengakses e-Borang pemohon mesti menggunakan kombinasi nombor kad pengenalan dan nombor PIN.

2. Pemohon diminta membeli nombor PIN di kaunter atau Mesin ATM Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan harga RM6.00 (Ringgit Malaysia: Enam sahaja) untuk permohonan lepasan Lulusan Sijil Politeknik KPT, Lulusan Sijil Kolej Komuniti KPT, Lulusan Diploma Politeknik KPT dan lulusan Kolej Matrikulasi KPM, manakala bagi lulusan SPM, RM 10.60 (Ringgit Malaysia Sepuluh Ringgit dan Enam Puluh Sen).

3. Pemohon perlu mengemukakan Kad Pengenalan atau MyKad semasa membeli nombor PIN di kaunter BSN.

4. Jika pemohon mewakilkan seseorang untuk membeli nombor PIN, salinan Kad Pengenalan atau MyKad pemohon mesti dikemukakan oleh wakil tersebut kepada pihak BSN. Maklumkan dengan jelas kepada pihak BSN bahawa nombor PIN yang hendak dibeli adalah untuk permohonan kemasukan ke Politeknik KPT.

5. Pastikan slip pembayaran BSN dicetak nombor Kad Pengenalan atau MyKad pemohon dengan betul serta terdapat nombor PIN enam (6) digit bermula dengan “40? dan diikuti empat angka yang lain sebelum meninggalkan kaunter BSN. Contoh No PIN : 401051

6. Nombor PIN ini hanya boleh digunakan bagi kemasukan Sesi Julai 2011 dan    Disember 2011 sahaja.

7. Pemohon perlu membeli semula nombor PIN sekiranya lupa.

 Setelah mengisi e-Borang, pemohon dikehendaki melaksanakan langkah-langkah berikut:

-Menghantar maklumat e-Borang dengan menekan butang “HANTAR MAKLUMAT PERMOHONAN” sehingga arahan mencetak butiran permohonan dipaparkan.
-Cetak butiran permohonan sebagai dokumen pengesahan penghantaran. Sila simpan untuk rujukan.
-Pindaan maklumat pada e-Borang boleh dibuat sebelum tarikh tutup dan ulangi langkah di atas.
-Pemohon berkeperluan khas (masalah pendengaran) ialah pelajar lepasan tingkatan lima dari Sekolah Pendidikan Khas kelolaan Bahagian Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) atau Program Pencantuman Pendidikan Khas di bawah KPM. Permohonan hendaklah dibuat melalui Bahagian Pendidikan Khas KPM, di alamat :-Borang permohonan boleh didapati dari Jabatan Pelajaran Negeri atau Bahagian Pendidikan Khas

-Tarikh tutup Permohonan kemasukan ke program pengajian Politeknik KPT Sesi Julai  2011 ditutup pada 04 April 2011 (Isnin)

Sumber:sini

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...